Posiłki dla przedszkolaków przygotowujemy we własnej kuchni, w której pracuje zespół osób bezpośrednio związanych z naszą placówką. Nasza kuchnia jest świetnie wyposażona co daje nam możliwość podawania jedzenie dla dzieci wg najlepszych standardów sztuki kulinarnej. Stale podwyższamy, jakość i różnorodność oferowanych dzieciom posiłków.

POSIŁKI

W przedszkolu zapewniamy dzieciom dzienne wyżywienie składające się z trzech posiłków: drugiego śniadania, obiadu i podwieczorku.

W skład drugiego śniadania wchodzą produkty białkowe tj. ser, jaja i wędlina, pieczywo mieszane, masło (ewentualnie dobra margaryna) oraz warzywa. Dwa razy w tygodniu podajemy płatki owsiane, jęczmienne, kukurydziane, ryż lub Müsli na mleku lub wodzie (diety bezmleczne).

W porze obiadowej dzieci otrzymują drugie danie, natomiast na podwieczorek zupę i deser. Wieloletnie doświadczenie pokazuje, że dzięki przerwie pomiędzy posiłkami dzieci z apetytem spożywają cały obiad. Podwieczorek to doskonała okazja, by zaserwować owoce, które mają naturalną słodycz. Do przygotowania deserów wykorzystujemy również m.in. ryż, kaszę mannę, kaszę jaglaną, budyń, kisiel oraz ciasta.

W menu łączymy produkty z różnych grup w ilościach zgodnych z normami określonymi w całodziennych racjach pokarmowych. Posiłki są odpowiednio dobrane do danej pory roku.

  • Dietetyk, planujący jadłospis zgodnie z indywidualnymi potrzebami dziecka
  • Posiłki przygotowywane na miejscu, zapewniamy ścisłą kontrolę jakości potraw

Przedszkolaki korzystają z dwóch jadalni. Jadalnia I jest przeznaczona wyłącznie dla 3-latków, natomiast z jadalni II korzystają na zmianę 4-latki i 5-latki.

Godziny wydawania posiłków

Grupy

śniadanie

obiad

podwieczorek

miejsce

3 latki

9.00-9.30

12.00-12.30

14.20-14.40

jadalnia I

4 latki

9.00-9.30

12.00-12.30

14.00-14.20

jadalnia II

5 latki

9.30-10.00

12.35-13.05

14.20-14.40

jadalnia II

 

DIETY

Oprócz żywienia racjonalnego, dostosowanego do potrzeb poszczególnych grup wiekowych, oferujemy żywienie typowo dietetyczne ze szczególnym uwzględnieniem diet: bezmlecznej, bezjajecznej, mieszanej (bezmleczno - bezjajecznej), a także niektórych diet eliminacyjnych. Dzieci pozostające na długotrwałej diecie z przyczyn zdrowotnych, lub na dietach alternatywnych (np. wegetariańskiej), otrzymują w szkole posiłki i napoje zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego lub rodziców po konsultacji z lekarzem.


GOTUJ Z NAMI – PRZEDSZKOLAKI SAMODZIELNIE PRZYGOTOWUJĄ POSIŁKI

W przedszkolu cyklicznie organizujemy warsztaty kulinarne, podczas których dzieci nie tylko bawią się, ale też uczą, co jest zdrowe i dlaczego jest potrzebne naszemu organizmowi. Samodzielne przygotowywanie posiłków zwiększa kreatywność i sprawia, że nasze przedszkolaki poznają nowe smaki i z apatytem zjadają przygotowane przez siebie kolorowe posiłki. „Niezbyt lubiane warzywa” znikają z miseczek.:) 

© Stowarzyszenie Sternik 2017.   |   Polityka prywatności   |   Wdrożenie: Solmedia.pl