Posiłki dla przedszkolaków przygotowujemy we własnej kuchni, w której pracuje zespół osób bezpośrednio związanych z naszą placówką. Nasza kuchnia jest świetnie wyposażona co daje nam możliwość podawania jedzenie dla dzieci wg najlepszych standardów sztuki kulinarnej. Stale podwyższamy, jakość i różnorodność oferowanych dzieciom posiłków.
W przedszkolu zapewniamy dzieciom dzienne wyżywienie składające się z trzech posiłków: drugiego śniadania, obiadu i podwieczorku.
W skład drugiego śniadania wchodzą produkty białkowe tj. ser, jaja i wędlina, pieczywo mieszane, masło (ewentualnie dobra margaryna) oraz warzywa. Dwa razy w tygodniu podajemy płatki owsiane, jęczmienne, kukurydziane, ryż lub Müsli na mleku lub wodzie (diety bezmleczne).
W porze obiadowej dzieci otrzymują drugie danie, natomiast na podwieczorek zupę i deser. Wieloletnie doświadczenie pokazuje, że dzięki przerwie pomiędzy posiłkami dzieci z apetytem spożywają cały obiad. Podwieczorek to doskonała okazja, by zaserwować owoce, które mają naturalną słodycz. Do przygotowania deserów wykorzystujemy również m.in. ryż, kaszę mannę, kaszę jaglaną, budyń, kisiel oraz ciasta.
W menu łączymy produkty z różnych grup w ilościach zgodnych z normami określonymi w całodziennych racjach pokarmowych. Posiłki są odpowiednio dobrane do danej pory roku.
Przedszkolaki korzystają z dwóch jadalni. Jadalnia I jest przeznaczona wyłącznie dla 3-latków, natomiast z jadalni II korzystają na zmianę 4-latki i 5-latki.
Grupy |
śniadanie |
obiad |
podwieczorek |
miejsce |
3 latki |
9.00-9.30 |
12.00-12.30 |
14.20-14.40 |
jadalnia I |
4 latki |
9.00-9.30 |
12.00-12.30 |
14.00-14.20 |
jadalnia II |
5 latki |
9.30-10.00 |
12.35-13.05 |
14.20-14.40 |
jadalnia II |
Oprócz żywienia racjonalnego, dostosowanego do potrzeb poszczególnych grup wiekowych, oferujemy żywienie typowo dietetyczne ze szczególnym uwzględnieniem diet: bezmlecznej, bezjajecznej, mieszanej (bezmleczno – bezjajecznej), a także niektórych diet eliminacyjnych. Dzieci pozostające na długotrwałej diecie z przyczyn zdrowotnych, lub na dietach alternatywnych (np. wegetariańskiej), otrzymują w szkole posiłki i napoje zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego lub rodziców po konsultacji z lekarzem.
W przedszkolu cyklicznie organizujemy warsztaty kulinarne, podczas których dzieci nie tylko bawią się, ale też uczą, co jest zdrowe i dlaczego jest potrzebne naszemu organizmowi. Samodzielne przygotowywanie posiłków zwiększa kreatywność i sprawia, że nasze przedszkolaki poznają nowe smaki i z apatytem zjadają przygotowane przez siebie kolorowe posiłki. „Niezbyt lubiane warzywa” znikają z miseczek.:)
sternik.pl © 2020